over de tulpen

Vandaag leerde ik over tulpen. Ze groeien door in een vaas, waarschijnlijk wist iedereen dit al, maar ik zag bij deze bos voor het eerst hoe ze als prentenboeken plaatjes bloemen verwelken, een beetje zoals wanneer Tante van der Bijll van Ijzinga voorbijkomt in Hoe Tom won van kapitein van urk en zijn sportieve huurlingen (echt een aanrader voor zij die het boek niet kennen!). Om maar te zeggen dat jullie vandaag weer foto’s krijgen over een verwelkende bos tulpen, Dat groeien komt trouwens doordat ze al vroeg volledig volgroeid zijn, en hun laatste groeiing alleen maar doen door celverrekking. Om het maar is simplistisch uit te leggen (er was ook van alles over groei hormonen hoor maar dat kan ik niet na vertellen). Het komt er op neer dat ze op het laatste gewoon over hun vaas gaan hangen, een beetje zoals hangerige tieners in een bus, of oververmoeide peuters die uit de kinderwagen willen en pogingen doen over hun gordeltje heen te klappen naar beneden toe. Zoiets ongeveer ; )

Tulpen

DSCN2194 (1)